't Salland Coaching

Menukaart hitte

Bij ’t Salland Advies helpen we overheden, corporaties en organisaties om hittestress niet alleen te herkennen, maar ook structureel aan te pakken. In haar rol als hitteadviseur werkt Martine met de Menukaart Hitte. De Menukaart Hitte is een praktisch hulpmiddel voor gemeenten om hittestress in de leefomgeving tegen te gaan op drie niveaus: gebied, gebouw en gezondheid. 

Menukaart hitte

Wat is de Menukaart Hitte?

De Menukaart Hitte is ontwikkeld door de ministeries VRO en RVO samen met het Klimaatverbond Nederland. De menukaart biedt gemeenten een overzicht van de effecten van hitte én mogelijke maatregelen. Die maatregelen zijn geordend volgens drie thema’s:

  • Gebied: inrichting van de openbare ruimte;
  • Gebouw: aanpassingen aan de woningvoorraad;
  • Gezondheid: bescherming van kwetsbare groepen.

Door aan de slag te gaan met de menukaart én een Actieplan Hitte op te stellen, kunnen gemeenten gerichte stappen zetten om de impact van hitte te beperken.

Een belangrijk onderdeel hiervan is het opstellen van een lokaal hitteplan: een actieplan waarin gemeenten en partners afspraken maken over verantwoordelijkheden en maatregelen bij aanhoudende hitte. Zo zijn betrokken partijen beter voorbereid op warme periodes. 

Waarom is hitte een probleem?

Het wordt steeds warmer. Door klimaatverandering nemen extreme zomers en langdurige hittegolven toe. Vooral in versteende buurten lopen de temperaturen snel op, met gevolgen voor gezondheid, leefbaarheid en energiegebruik. Kwetsbare groepen, zoals ouderen en mensen in slecht geïsoleerde woningen, worden hierbij het hardst getroffen. 

Aan de slag met de Menukaart Hitte?

Wil je meer weten over hoe jouw gemeente effectief met hitte kan omgaan? Neem gerust contact met ons op. 

Meer informatie over de menukaart vind je ook op de site van de RVO.

Voorbeeld projecten van 't Salland

Simon en Jur, aangenaam
"Samenwerken bepaalt of een verandering succesvol is"

Wij helpen overheden en bedrijven bij het samenwerken aan een betere en duurzame leefomgeving. Als onafhankelijke zelfstandige zorgen wij voor de verbinding tussen het proces en de inhoudelijke kennis over klimaatveranderingwater en duurzame ontwikkeling.

Samenwerken bepaalt in grote mate of een verandering succesvol is. Wij verbinden de diverse vakgebieden (ruimtelijke ordening, milieu, klimaat, water, energie, duurzaamheid) voor optimaal resultaat. Daarnaast zetten wij bestaande praktische oplossingen op een creatieve manier in.