't Salland Coaching

Doelen

Wat zijn klimaatadaptatiedoelen?

Klimaatadaptatiedoelen zijn concrete richtpunten die aangeven welke resultaten een overheid of organisatie wil bereiken om beter bestand te zijn tegen klimaatverandering. Ze geven richting aan beleid en uitvoering. Deze doelen vormen de ruggengraat van effectief adaptatiebeleid: ze helpen bij het maken van keuzes, het prioriteren van maatregelen en het monitoren van voortgang. 

De doelen kunnen variëren van breed geformuleerd (bijvoorbeeld: geen wateroverlast bij hevige buien) tot zeer concreet (zoals: minimaal 30% schaduw op loop- en fietspaden).

Heldere doelen zijn belangrijk. Zonder duidelijke doelstellingen blijft adaptatie vrijblijvend. Met goed geformuleerde doelen wordt het mogelijk om risico’s structureel aan te pakken en klimaatadaptatie te borgen in beleid, ontwerp en uitvoering.

Doelen

 

 

Waarom zijn deze doelen belangrijk?

  • Ze maken adaptatie meetbaar en stuurbaar
    Door doelen vast te leggen, wordt duidelijk wat ‘voldoende’ of ‘effectief’ is – en wanneer bijsturing nodig is.
  • Ze zorgen voor bestuurlijke en beleidsmatige verankering
    Klimaatadaptatie wordt een structureel onderdeel van omgevingsbeleid, investeringsagenda’s en vergunningverlening.
  • Ze bieden houvast voor uitvoering en samenwerking
    Gedeelde doelen maken het eenvoudiger om samen te werken aan gebiedsgerichte of thematische opgaven.

Maatlat groene klimaatadaptieve gebouwde omgeving

De Rijksoverheid heeft de Maatlat Groene Leefbare Verstedelijking opgesteld als richtlijn voor het omgaan met thema’s zoals wateroverlast, droogte en hitte. De maatlat biedt duidelijke uitgangspunten, maar blijft bewust op hoofdlijnen om ruimte te laten voor lokaal maatwerk. 

Provincies zoals Utrecht en Gelderland zijn hierin al verder gegaan: zij hebben de landelijke richtlijnen vertaald naar concretere doelensets, passend bij hun eigen context.

Uiteindelijk ligt de verantwoordelijkheid bij elke gemeente om eigen klimaatadaptatiedoelen te formuleren en te verankeren in beleid en uitvoering. Elk gebied is uniek – met specifieke risico’s, kansen en opgaven – en vraagt dus om maatwerk in zowel ambitie als aanpak.

Onze aanpak

Als adviesbureau ondersteunen wij bij het opstellen, concretiseren en implementeren van klimaatadaptatiedoelen. Onze ondersteuning bestaat onder andere uit:

  • Het begeleiden en uitvoeren van stresstesten en risicodialogen, en deze vertalen naar gebiedsspecifieke doelen;
  • Het ontwikkelen van en implementeren van doelensets die aansluiten bij bestaande kaders, zoals het Deltaprogramma Ruimtelijke Adaptatie;
  • Het koppelen van adaptatiedoelen aan andere ruimtelijke en maatschappelijke ambities, zoals gezondheid, biodiversiteit en woningbouw;
  • Het ontwikkelen van systemen voor monitoring en borging.

Wij zorgen ervoor dat klimaatadaptatiedoelen niet alleen op papier staan, maar ook echt werken in de praktijk. 

Benieuwd naar wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen? Neem gerust contact met ons op!

Voorbeeld projecten van 't Salland

Simon en Jur, aangenaam
"Samenwerken bepaalt of een verandering succesvol is"

Wij helpen overheden en bedrijven bij het samenwerken aan een betere en duurzame leefomgeving. Als onafhankelijke zelfstandige zorgen wij voor de verbinding tussen het proces en de inhoudelijke kennis over klimaatveranderingwater en duurzame ontwikkeling.

Samenwerken bepaalt in grote mate of een verandering succesvol is. Wij verbinden de diverse vakgebieden (ruimtelijke ordening, milieu, klimaat, water, energie, duurzaamheid) voor optimaal resultaat. Daarnaast zetten wij bestaande praktische oplossingen op een creatieve manier in.